Boekweitkoek

Boekweitkoek met stroop en brood....yummie....

Deze zachte dikke versgebakken pannenkoek met spek en perenstroop is pure nostalgie voor veel stappers.

Maak het beslag gerust een dag op voorhand klaar, zodat het even kan ‘rijpen’. Het is geen absolute must, maar de boekweitkoeken zullen er in geen geval slechter door smaken.

extra materiaal:

een staafmixer
een koekenpan (bv. diameter 20 cm)
enkele vellen keukenpapier

De ingrediënten in dit recept zijn voor 4 personen. Wil je dit voor meer of minder personen klaarmaken? Dat kan: 1 persoon 2 personen 4 personen 6 personen 8 personen
ingrediënten
300 g boekweitmeel
100 g patisseriebloem
6 dl melk (of karnemelk)
2 dl blond tafelbier
4 eieren
2 dikke sneden gezouten spek (0,5 cm dik)
1 potje Loonse stroop
een klontje boter
een snuifje zout
bereiding
Neem een ruime mengschaal en doe er het boekweitmeel, de bloem, de melk en het blonde tafelbier in.
Voeg een snuifje zout toe en meng alles tot een egaal beslag.
Breek de eieren en voeg ze toe aan het beslag.
Zet de staafmixer in de mengschaal en laat het toestel draaien tot je een beslag krijgt zonder klontertjes.
Zet een koekenpan op een matig vuur en smelt er een klontje boter in.
Snij intussen de dikke sneetjes spek in twee. Verwijder het taaie zwoerd en snij ook stukjes kraakbeen uit het gezouten spek.
Leg de stukken spek in de hete boter. Bak de lapjes vlees goudbruin en licht krokant langs beide zijden. Let erop dat het braadvet niet verbrandt.
Leg een vel keukenpapier of een servet op een bord en laat de gebakken sneetjes spek erop uitlekken.
Giet het braadvet in een kopje.
Veeg de koekenpan even uit met een vel keukenpapier en lepel er een beetje van het braadvet van het spek in. Zet de pan op een matig vuur.
Giet drie mini-pollepels van het beslag in de hete pan, zodat je er een dikke pannenkoek van kan bakken.
Leg een stukje spek in het midden van de pan.
Bak de boekweitkoek gedurende 1 tot 2 minuten en keer de pannenkoek voorzichtig om.
Laat de koek nog een minuut verder bakken en serveer meteen, met het lapje spek aan de bovenzijde en twee sneetjes brood.
Smeer een portie perenstroop over de warme boekweitkoek.

Be First to Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *